20 telefoane la nivel de concept: bune sau nebune

de: Daniela Pichiu
15 06. 2010

[galleria]

In prezent, telefoanele mobile proaspat aparute se „lupta” in ecrane tactile de dimensiuni mari, cu sau fara multitouch, care asigura, pe langa functiile de baza si conectare rapida la Internet, acces la retele de socializare online si diferite elemente multimedia. Dar ce parere ai despre telefoanele viitorului, care se indeparteaza de aspectul clasic, indreptandu-se spre forme pe cat de bizare, pe atat de nefolositoare, in viziunea mea?

Mai jos sunt adunate 20 de telefoane mobile, ramase deocamdata la nivel de concept, cu un design mai mult decat futuristic, dar posibil.

1. Telefonul sarpe
Terminalul mobil al celor de la Product Visionaires se incolaceste in jurul bratului exact ca un sarpe, fiind folositor in special celor care pierd de obicei lucruri sau celor care se duc frecvent la sala. Inca nu imi imaginez cat dureaza sa il scoti de pe brat pentru a raspunde la telefon.

2. Kyocera Kinetic OLED Cell Phone
Kyocera s-a gandit la un telefon in forma de portofel, cu un ecran wide OLED, bazat pe energie kinetica. Iar tastatura parca stie cand nu ai nevoie de ea si dispare. Cat despre baterie, nu se stie nimic, dar sigur va fi de poveste.

3. Telefonul cu ecran ascuns
Bazat tot pe ecranele flexibile OLED, conceptul semnat de Tao Ma are un ecran care se ruleaza, rezultand astfel un telefon mobil de dimensiuni mici, dar cu un ecran mare.

4. Nokia Morph
Nokia a aratat ce poate face cu nanotehnologia in conceptul Morph: material flexibil si transparent, cu nanosenzori care „invata” de la mediul inconjurator, capabili sa detecteze amenintarile din aer, spre exemplu, si sa alerteze utilizatorul despre acestea. Dupa cum sugereaza si numele, telefonul isi poate schimba si forma.

5. Bend in Touch
Creat de ucraineanul Andy Kurovets, telefonul cu ecran tactil Bend in Touch beneficiaza de inca un display care poate sa apara la comanda. Spre exemplu, in timp ce pe un ecran utilizatorul navigheaza pe Internet, pe celalalt poate fi afisat un videoclip. Si camera foto este tot pe baza de pop-out.

6. Transformer phone
Fanii seriei Transformers vor avea in viitor si un telefon, creat de Parkoz Hardware. Va fi interesant sa vedem ce poate face si cum se transforma in functie de comenzile pe care le executa.

7. Telefonul de sticla
Dipsozitivele cu ecrane LCD semitransparente nu sunt noi, dar un telefon de sticla sigur nu iti poti inchipui. Yanko Design, prieteni de-ai nostri mai vechi, viseaza la asa ceva, pentru o transparenta totala. Nu se recomanda maniacilor de curatenie, care nu suporta amprente pe suprafete.

8. Telefonul fereastra
Conceptului Window Phone, al designerului Seunghan Song, ii place sa iti arate vremea, pentru a nu fi luat prin surprindere. Poate fi un gadget de incredere.

9. Telefonul camera-proiector-imprimanta
Designerul Hideo Kanbara da o alta definitie notiunii de multitasking pe telefonul mobil: game controller, imprimanta foto si proiector, in caz ca ai nevoie.

10. Separate Keitai
Fujitsu, in colaborare cu NTT Docomo, s-a gandit sa imparta telefonul in doua parti distincte: ecranul si tastatura, prinse cu ajutorul unui magnet si conectate prin Bluetooth. Creatorii s-au gandit ca ar fi util sa poti da un telefon si sa scrii un email in acelasi timp.

11. Pebble
Conceptul Pebble, tot al Fujitsu, a fost aratat in 2009 la CEATEC: o picatura neagra intr-o carcasa de sticla rotunjita. Prin tragerea „picaturii” in anumite zone se activeaza diferite ecrane, inclusiv o tastatura, media player si browser web.

12. Telefonul viitorului
Radia, conceptul lui Michael Laut, poate fi considerata o lucrare de arta, dar fara a avea foarte multe lucruri de oferit la capitolul multimedia. Ecranul circular, mult prea mic pentru browsing sau redare video, functioneaza exemplar ca dispozitiv de apelare. Un lucru e clar insa: va impresiona multe persoane prin design.

13. Telefonul personalizat
La propriu. Prin conceptul Yanko Design iti poti transforma orice parte a mainii intr-un telefon, prin implementarea unor dispozitive in antebrat, alimentate datorita circulatiei sangvine. Iar tastele sunt proiectate pe palma. In imagine se afla si telefonul Biodomotica, o alta varianta a unui telefon personalizat.

14. O2
Telefonul cu design molecular (dupa oxigen) a fost creat de Tjep. In afara faptului ca are un ecran si tastatura si a aspectului ciudat, O2 nu iese cu nimic altceva in evidenta.

15. Touch wood
Proiectul Touch Wood (lemn tactil) a fost dezvoltat de Sharp, in colaborare cu NTT Docomo si Olympus. Telefonul ecologic, alcatuit din reziduuri lemnoase, este rezistent la apa. Cred ca lemnul a fost lacuit bine.

16. Telefonul in forma de puck
Pasionatii de hokey ar putea avea tot timpul in buzunar un puck, care mai este si telefon. Conceptul lui Jamie Lawrence cuprinde doua carcase care ascund un ecran tactil micut.

17. Kora Bracelet Phone
Putem spune ca e dispozitivul lui Iron Man. Are o multime de butoane, inclusiv un pad pentru directionare, buton pentru activarea camerei si tastatura. Fujjitsu il numeste Kora Bracelet Phone.

18. Pentru fanii PSP
Conceptul este de fapt doar o fictiune, un telefon bazat pe consola PSP a celor de la Sony, totul in viziunea unui pasionat de jocuri, cu talent la desen. Poate Sony ar trebui sa se inspire.

19. F-circle
Se pare ca Fujitsu e pasionat de telefoane ramase la nivel de concept: si F-Circle tot semnatura companiei japoneze o poarta. Ce ii lipseste, este ergonomia si functionalitatea. Poate este mai bine sa ramana la nivelul de idee.

20. Telefon sau camera foto?
Sony Ericsson a prezentat acu cativa ani un telefon practic in plan: ecran OLED, camera foto de 3,2 MP, capacitate de stocare de 2GB si tuner FM integrat. Poate cand va aparea pe piata produsul, vor implementa un senzor foto mai mare, de cel putin 10MP.


Sursa: MSNBC